
29 kwietnia sobota
10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
10:00 – 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10:00 – 18:00 Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy
30 kwietnia niedziela
10:00 – 18:00 Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
10:00 – 18:00 Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
17:00 Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej
10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu
10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10:00 – 18:00 Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy
1 i 2 maja poniedziałek i wtorek 10:00 – 18:00
Smaki i potrawy starożytnych hutników
Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach: soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, napar z ziół
Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji
3 maja środa 10:00 – 18:00
Smaki i potrawy starożytnych hutników
Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach: soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, napar z ziół
Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Prażak – obróbka cieplna rudy
Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki