muzeum-nowaslupia.pl
"Wielka wojna w cieniu Łysej Góry"
17
lis
2024
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
+48 41 389 70 44
Lektor treści
Wysoki kontrast.
Lektor treści
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wytop 30.04.2003
Wytop doświadczalny prowadzony przez pracowników Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego: Dariusza Wójcika, Wojciecha Spelaka i Tomka Zwierzchowskiego przy udziale grupy rekonstruktorów Hellas et Roma.
Ruda pochodziła z okolicznych złóż. Przygotowanie do wytopu obejmowały prażenie rudy, płukanie i rozgranulowanie. Do procesu wytopu użyto jako paliwa węgla drzewnego – grubego, sosnowego.
Przygotowanie pieca do wytopu obejmowało wykopanie kotlinki o głębokości 50cm. Wyklejona została gliną pozyskaną z miejscowości Skały. W dolnej części wydrążono kanał dolotowy powietrza wykorzystujący dmuch naturalny oraz dwa otwory dolotowe skierowane na tylną część pieca z podłączonymi dwoma miechami jednokomorowymi. Piec przed wytopem był dokładnie wysuszony, kierunek wiatru 30 kwietnia podczas przeprowadzanego wytopu był sprzyjający dla dobrego natlenienia pieca. Szyb pieca miał wysokość 160cm. Grubość ścianki ok. 10cm
Proces wytopu rozpoczęto od wygrzania kotlinki przez około 2 godziny, a sam wytop trwał ok 7 godzin.
Zasyp wsadu do pieca przebiegał co godzinę. Na jeden wsad zużywano ok. 6kg rozdrobnionej rudy i ok 6-7kg węgla W czasie wytopu zużyto ok. 50kg rudy i 70kg węgla drzewnego.
Podczas trwania wytopu cały czas utrzymywał się dobry przedmuch pieca w części szybowej.
Po rozbiciu pieca łupkę żelaza pozostawiono w kotlince do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia wyciągnięto ją z kotlinki. Kloc żużla zwięzły, waga ok. 30kg. Żelazo zawiązało się po przeciwnej stronie otworów dmuchowych, gdzie upłynnił się żużel pozbawiony porów. Łupka żelaza w górnej części kloca w przekroju na zdjęciu
Wytop 20.05.2023
Podczas wytopu w trakcie Nocy Czarnej Metalurgii podjęta została próba uzyskania łupki żelaza przy wykorzystaniu tylko dmuchu naturalnego. Po 7 godzinach z powodu niesprzyjających warunków pogodowych tzn. przeciwnego kierunku wiatru, niskiej jego siły oraz niskiego ciśnienia powietrza, temperatura w piecu przy otworach dmuchowych była zbyt niska. Dlatego zdecydowano się na ostatnie 6 godzin zastosować dmuch sztuczny. Po około 2 godzinach dmuchu wymuszonego uzyskano temperaturę powyżej 1200 stopni. Otrzymany po 13 godzinach od początku procesu, kloc żużla był podobnej wielkości jak ten z wytopu 30 kwietnia. Dowodzi to jak istotną rolę w wytopie żelaza w piecu dymarskim typu kotlinkowego odgrywają warunki atmosferyczne.
Wyszukiwarka
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w podanej wersji językowej.